Minglande förrätt…

Minglande förrätt…

Inledde semestern med poolparty för lite vänner i helgen, och vädret var ju på vår sida hela helgen utom i en halvtimme då något slags ”monsunregn” bara vräkte ner för att sen lika snabbt försvinna…vädret denna semester kanske inte kommer toppa förra årets pangväder vi lyckades pricka in, men hoppet är ju det sista som…

Nog om vädret även om det verkligen spelar roll när man tänkt ha ett utomhus party, så ska man ju även fundera på vad man ska bjuda på och hur man ska bjuda på det… Ska det vara sittande middag rakt igenom eller lite både och?! Ska det vara finlir, eller lite sådär lagom opretantiöst… Sen jag fick barn har jag försökt att lära mig att ”tagga” ner ibland på ambitionsnivån, men det är svårt tycker jag, även om jag vet att det viktigaste är ju att man träffas och umgås när man väl får till en träff med sina vänner eller som nu i helgen ett riktigt (barnfritt) PARTY!!!

Festen inleddes självklart med en Aperol Spritz, som jag tidigare berättat om från min Mallorcaresa, (3 del Prosecco, 2 del Aperol, 1 del sodavatten, mycket is och apelsinklyfta). Mycket trevligt när man har utomhusfest på sommaren är att ha en dryckesbuffé, där de kalla dryckerna ligger i tex en snygg ”balja” med vatten, kyl vattnet med is eller så enkelt som kylklampar och i med all dryck.

Förrätten blev en minglande för att vi kände att gästerna kunde röra sig lite som de ville, samtala med alla och så kunde vi sätta igång grillen till huvudrätten och börja grilla utan att den som grillade behövde springa upp och fixa grillen medans alla andra satt och käkade förrätt…logistiken blev som enklare och avspänd stämning. Lite sashimi, tunnbödsrullar med skagen, salami. prosciutto, oliver….ja lite smått och gott blev det som intogs före huvudrätten.

Sen kom ”monsunregnet” och då var det ju på sätt och vis tur att vi inte hunnit satt oss till bords, och tur att vi hade ganska mycket till förrätt så alla blev ganska mätta, för grillen fick stå under parasoll medans regnet öste ner och gästerna stod tryckta mot husväggen, några kastade sig dock i poolen och ur högtalarna ljöd passande nog ”It’s raining men…”

Men våra gäster var inte gjorda av socker (och smälte bort) utan det blev bara högre stämning och huvudrätten från grillen kunde sedan intas sittande vid dukat bord med gott Ekologiskt rödvin från Italien (har blivit lite av min favorit just nu), lite lagom fruktigt men ändå fylligt vin som inte är alltför tungt så här på sommaren.

Resten är historia…men det där med minglande förrätt på utomhusfesten är att rekommendera, när man har lite fler gäster än vanligt. Man vinner tid, lättare med logistiken, smidig servering, den som grillar får sällsis och framför allt kommer det ett monsunregn mellan förrätt och varmrätt, så kommer man definitivt inte ha sura gäster som behövt resa sig upp från bordet pga av regn…utan när huvudrätten serveras var det ju bara för oss i alla fall att bara säga varsågoda att slå er ner… ;)

//Anna

 

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>