Man tager vad man haver…

Man tager vad man haver…

…eller ”Man taga vad man hava kan” som Cajsa Varg ordagrant sa!

Vad ska vi äta till middag, det har väl alla funderat på en eller två gånger…fantasin tryter, man vet inte vad man är sugen på eller rent ut sagt man har tomt i kylskåpet! Så var det igår, hade lite saker i kylen, men ingen direkt huvudråvara till en maträtt. Kom då på att det är ju nu grytsäsongen börjar…hösten då man så sakteliga börjar flytta in igen. Tända ljus och mysa inne. Än är inte grillsäsongen slut och vi har ätit luncher utomhus när solen värmt, men snart så. Vissa grillar året om, men det gör inte vi, men när vi grillar blir det från april till en bit in i oktober så jag måste faktiskt få en paus från grillsmaken trots allt!

Så fort jag tog fram min kära gryta igår blev jag kreativ, ta vad du har, koka soppa på en spik….det går jag lovar!

IMG_5875Grunden blev potatis, morötter, paprika, vitlök, lök. Skär grönsakerna i bitar, hetta upp olja i grytan börja fräs vitlök och röd currypasta, häll i de andra grönsakerna och fräs. Droppa över lite vinäger, häll i lite vatten, fiskbuljongtärning, grädde och crème fraiche (här blev det en fet och krämig gryta, men byt ut mot magrare produkt eller varför inte kokosmjölk, men som sagt ta vad du har hemma) När grönsakrena börjat bli lagom al dente och grytan kokat ihop en stund så hade jag lyckats hitta en bit Salmalax, torskrygg, räkor, broccoli, bönor och romanesco i frysen…som jag la i grytan på slutet strax innan servering.

Det blev lite improviserat som sagt, och nu tänker ni hur kan hon lägga en fin torskrygg och Salmalax i en ”man tager vad man haver gryta”…jo det var en ”snutt” Salmalax som blivit över som jag fryst in, en handfull räkor som blev över från sist vi körde ”rekor och vitt vin” och en liten ynka portion torskrygg som annars inte kunnat räcka till en middag för tre…så alltså det blev man tager vad man haver och lite frysrens på kuppen. Sen så är råvaror av god kvalitet godare än mindre bra råvaror, oavsett de kommer från frysen eller inte!

//Anna