Umeå levererar!

Umeå levererar!

Så kom då helgen vi väntat på, återträffen i Umeå med mina kära gamla kursare från Gastronomiprogrammet! För 20 år sen var vi pionjärer på det nystartade Gastronomiprogrammet på Umeå Universitet och jag klev nyvaken av nattåget från Uppsala på Umeå tågstation första dagen. Pirrig, nervös och laddad till tänderna! Första halvåret som inneboende hos 90- åriga advokat Sigurd…precis ovanför Saga teatern på Kungsgatan…har betat av lägenhet väst på stan, två rums studentlägenhet på Stipendiegränd och sista året klämde jag mig in i en väns etta på Historiegränd.

En fantastiskt rolig, lärorik och spännande resa började. Alla var vi kockar redan från början av utbildningen, med blandade åldrar, erfarenhet och spridda från hela Sverige från norr till söder kom vi från. 17 killar och fem tjejer var vi från början av utbildningen. Eftersom vi redan var kockar blev detta en vidareutbildning på universitetsnivå då vi efter examen skulle kunna ta bl.a. jobb som köks- eller restaurangchef, recept- och produktutvecklare, jobba inom livsmedelsindustrin, starta eget mm. mm. Som ett exempel på detta så har utexaminerade Gastronomer tex arbeten som kostchefer, driver eget, receptutvecklare på Linas Matkasse, Chief blender på Absolut Vodka, restauranglärare ja listan kan göras lång, men utbildningen gav oss kockar möjlighet att ta oss vidare ut i mat- och dryckesvärlden. Vad blev jag då efter fyra års studier? Jo jag fick en Filosofiemagister i Gastronomi….har många gånger fått frågan ”va, håller du på med gastroskopi…” eller…”ska du bli astronaut?”… Förövrigt blev vårt interna smeknamn på oss själva Gastronauterna!

Vi blev ett litet lagom gäng som träffades denna helg för kärt och glädjefyllt återseende med många skratt, minnen och god mat såklart! Vi tyckte i alla fall att vi fortfarande såg ut som för 20 år sen, at vi var som konserverade…tills vi tittade på foton från den tiden…ja ja något år äldre kanske då… ;) men inte till sinnet i alla fall…som sagt många skratt blev det!

Vi gjorde ett återbesök på gamla institutionen som de numera döpt om till Restaurang Högskolan trots det är en universitetsutbildning, på vår tid tillhörde vi institutionen för kostvetenskap. Vi träffade några studenter som vi berättade för om hur vår utbildning varit och vad som blev av oss efteråt…alla insåg vi hur bra det är med nätverk och mentorskap, vilket vi nu ska bli ännu bättre på. Nostalgi att gå omkring i de lokaler som vi också varit studenter i.

Umeå har växt på alla sätt och vis, city med alla gallerior, nya hotell och så vad med bra restauranger det finns nu, lite mer utbud än på vår tid kan man lugnt säga. Ett axplock ur helgens ”matorgier” så var vi på Tapas Bar & Deli, där en av ägarna även han tidigare student på Gastronomiprogrammet, mycket gott och trevligt då vi lät han bestämma hela vår meny med smarriga tapasrätter och spännande dryck därtill. Intressant med att Umeå har så många lokala små ölbryggerier och så kommer ju den goda Brännland Iscider här uppifrån, som även finns på sytemetet att köpa. Någon kanske såg när Bengan Fritiofsson gav det full pott i morgon teven förra veckan. Jag som älskar äpplen kommer köpa den och skapa någon god anrättning till återkommer om det.

IMG_5756 Vi slank in på den coola och häftiga DUÅ, en delikatessbutik som på kvällen även ger mat- och barupplevelser men eftersom det inte ryms så många blir det en gemytlig, trång och personlig känsla. Vi samlades kring det stora bordet i mitten där även baren var, rolig story telling kring kvällens drinkmeny inspirerad av Astrid Lindgrens sagor….den vi drack bestod en del av Emil i Lönnebergas upplevelser…punsch, kriek…Emils mammas körsbär gäste ju…tuppen blev full och griseknoen…potatis skum…var det Alfred som stoppade en varm potatis i munnen vid tandvärk…och färgen på drinken röd och vit…Ida som hängde upp i flaggstången, hennes klänning var ju röd och vit…

”Hansson och Hammars” restauranger besökte vi, två av våra kursare driver tre restauranger på universitetet varav den på Bildmuseet vid älven intog vi vår lunch en av dagarna. Köksbaren var restaurangen som vi åt på sista kvällen, mycket god mat, goda viner och som tidigare mycket skratt, härliga samtal och minnen blev det…

Vi njöt alla av helgen och blev 20 år yngre Gastronauter på nytt, och vi sa att nu får det inte dröja lika länge innan vi åter samlas allihop utan kanske redan på Gastro Nord mässan i april nästa vår tänkte vi göra Stockholm osäkert…

//Anna