Mitt andra barn…

Mitt andra barn…

Uttrycket ”att vårda något som sitt barn”, stämmer in på vilken relation jag och min köksbänk har…

När jag och min man flyttade in i vårt hus för 11 år sen kan man lugnt säga att det mesta var i stort behov av renovering, och förutom allt det andra som målning, slipa golv, krypgrundsavfuktare… så var min första tanke, riv ut köket nu direkt!!! Själva köket var ett gediget Härjedalskök, men inte riktigt min stil, äcklig vit repig diskho och köket var fruktansvärt opraktiskt att arbeta i. Öppnade man ugnsluckan krockade den med en skåplucka etc etc… En god vän till oss som är hantverkare sa åt mig att bo in er i huset ett halvår och fundera i lugn och ro på hur du vill ha ditt kök! Jag lugnade mig med att ha kvar det hemska köket, men satte frenetiskt igång med att rita köket och mäta och mäta…

Köket var och är inte så stort, vi flyttade in i en sommarstuga med året runt standard från 1974, men tänk er som en fjällstuga med storstuga med vardagsrum som delas med en öppen spis och murstock, där köket är på ena sidan som ett arbetskök och inget eget rum, lite som dagens öppna kök, men med lite mindre yta. Så utmaningen då var att få in ett kök på en ganska liten yta, så praktiskt som möjligt och snyggt! Och jag lyckades ganska bra faktiskt! Är det något jag gjort så är det att jobba i kök, och även om jag alltid drömt om det där stora ”bonna köket” så är det faktiskt väldigt skönt att ha ett kök där man inte behöver känna att ”fasen att jag inte hade stegräknare på mig idag för att se hur många steg jag sprungit idag i mitt gigantiska kök”…. För alla vi som jobbar eller jobbat i restaurangkök, vet hur jobbigt det kan vara när man får springa runt för att hämta det ena än det andra för att köket är så gigantiskt. Titta på tävlingsköken som varje kock har när de tävlar tex Årets kock. Det är max några kvadratmeter med allt de behöver….så när du planerar ditt kök tänk praktiskt och gärna såhär att från där du står och hackar och skär, lätt ska kunna nå eller komma åt det du behöver, rita en cirkel med en diameter på en meter och håll dig inom den.

Jag kan säga att hade jag då, det jag vet idag när vi renoverade huset, så hade jag nog gjort vissa saker betydligt annorlunda… Köksbänken valde jag gedigna tjocka vackra ekskivor, som jag framför allt innan vår son kom för fyra år sedan, vårdade lika ömt som ett barn. Jag oljade in dem kontinuerligt, så fort det kom en vattendroppe var jag där och torkade och jag lät min stackars man gå i min ”tyrraniska-torka-bänken-fri-från-vatten-hela-tiden-skola”! Ja det är ett jobb att hålla en köksbänk av trä snygg, jag är otroligt noga med att skydda den från vatten och oljar in den med jämna mellanrum, och jag måste erkänna att den fortfarande ser ny ut, med bara något inslag av små incidenter, som även jag måste erkänna jag varit medskyldig till.

När vi ändå är inne på kök, så självklart så kan man ju aldrig få nog av bänkytor att jobba på, för visst, så även om jag önskar ibland att jag faktiskt skulle ha det klassiska Feng Shui hemmet/köket, så har jag insett att jag är inte sådan, jag har för mycket saker och vill spara en hel del och mitt hus har inte de ytor som jag antar ”Feng Shui människorna” måste ha till dold förvaring av sina saker…eller har de inga saker? För när jag oljar mina köksbänkar måste jag ju flytta på allt som står där, och jag tänker varje gång, tänk om det bara var tomma bänkar att få jobba på, men var skulle jag då förvara mina saker, för köksskåpen är ju redan fulla… Och alla mina hundratals kokböcker…jag skulle inte kunna tänka mig ett hem utan bokhyllor!

Här kommer bara en sista reflektion eller åsikt om vad jag anser om planering av kök! Jag skulle gladeligen ha en stor välkomnande köksö där på ena sidan gästerna kunde samlas och sitta och hela köksön kunde användas till arbetsyta och även perfekt till uppläggningsyta och buffé. Men för guds skull ta inte av den ytan till att montera in en spis och spiskåpa utan ha spisen längre in i köket där du kan stå och osa och sprätta bäst du vill, än på den härliga köksön! Sen om jag dock hade haft lite mer yta själv i mitt kök så med tanke på mina träbänkar så hade jag önskat mig en stor härlig diskbänk avdelning med rostfri bänk och två stora hoar som skulle rymma en hel plåt i varje.

Men nu ska jag springa ut i regnet och hämta hem min son från förskolan, ”mitt första barn”, som varken är jord av socker eller måste oljas in när han blir anfallen av vatten…

//Anna