Min midsommarlax är Salmalax!

Min midsommarlax är Salmalax!

Ja nu är det snart midsommarafton och jag är lika förvånad och oförberedd mentalt som alla år…jag hinner inte fatta att det redan är midsommar och att sen vänder det och blir mörkare igen…hjälp, det som inte ens varit någon riktig sommar än, fast sommaren kanske kommer när jag får semester, vi säger att det blir så!

Nu jobbar jag en dag till innan jag har en helt ledig midsommarhelg, förutom att jag som oftast blir engagerad i ”matståhejet”. Inget midsommar bröllop som jag arrangerar denna midsommar, för ofta brukar vi kockar jobba på de flesta högtider! Någon måste ju laga maten…

Det blir jobb med Salmalax, då jag imorgon dagen före midsommarafton ska vara på NK Saluhall och inspirera med ett fräscht recept jag tycker kan passa till midsommar. Mestadels gör jag sashimi av Salmalaxen, eftersom den har så färsk och fin kvalitét, att avnjutas helt rå, men det finns väldigt många andra sätt att servera den på också. I fjol till midsommarbordet snabbgravade jag den på en timme  med två delar farinsocker, en del salt, finhackad rosmarin, timjan och finrivet citronskal.

I år blir det lättrimmad Salmalax med pepparrotsmajonnäs, syrad gurka, rädisor och dill.

Rimlag: 1 liter kallt vatten+ 1 dl salt (Låt hela filén ligga i lagen i ca 20 minuter, ta upp och skiva)

Syrad gurka: tärnad gurka, någon skvätt ättika, pressad citron, lite socker och salt

Hyvlad rädisa, plockad dill, ärtskott

Majonnäs+pepparrot+lite salt

Arrangera ett stort fat med syrad gurka, hyvlade rädisor, plockad dill och ärtskott, placera ut laxskivorna och klicka över lite pepparrotsmajonnäs. Jag har alltid lite kavringskrutonger hemma, som jag tänker strö på min midsommarlax på fredag!

//Anna