Jag har fått vara gäst!

Jag har fått vara gäst!

Jag lagar den mesta maten oftast vart jag än hamnar, men ibland händer det att det finns människor omkring mig som verkligen får mig att slappna av och njuta av deras mat. Det är inte så att jag är överdrivet kräsen, särskilt inte nu när det är en hel del barnmatlagning som står för menyn i det dagliga livet. Jag återkommer till den diskussionen vid tillfälle för okey jag tvingar inte min son att äta allt, både för att slippa konflikter, ja kalla mig mesig, men jag tror dock att han inte kommer att äta korv och pasta hela livet…

Många av mina vänner vågar bjuda mig på middag, trots att yrket kock oftast skrämmer många när de ska bjuda på mat…men som ni säkert förstår äter inte en kock oxfilé eller löjrom varje dag utan grejen är att vi är så tacksamma om någon lagar mat åt en och att man får sitta ner, så allvarligt, köttbullar och makaroner funkar, jag lovar… Det är när vi kockar är ute på krogen och äter våra yrkeskollegors mat som vi är kräsna, för då förväntar man sig att det ska vara professionellt rakt igenom både vad gäller service och maten.

Men förlåt mig, måste ändå få säga att det finns några speciella ess på matlagning i min omgivning, som inte är kockar, men som har det där sinnet för smaker och vågar ta ut svängarna och jag sitter oftast golvad som gäst hos dem… En av dem är min kära svåger, han kan han… Han har bott och jobbat i många länder och har många internationella vänner som jag tror säkert influerat honom.

Salladen på bilden ovan är från förra veckans middag som han bjöd på, han gillar att man äter många rätter…och den salladen var en av dem. Bifftomater, rödlök, basilika, parmesan, kaprisbär, bladpersilja, kronärtskockor, olivolja, vinäger, salt och svartpeppar.

IMG_4955Sen kom den fantastiska osträtten som jag inte ens hann ta en bild på före den blev uppäten, som alla fullständigt bara kastade sig över. Min svåger åt den rätten hos sin franska kompis på hans gård i Frankrike. Ekologisk Camenbert, skär av locket, picka några hål i osten häll över gott torrt vitt vin som ska försvinna in i osten, på med locket igen och in i ugnen på ca 200-250 grader tills innehållet är mjukt och krämigt. Till detta serverades god ciabatta, cornichons och tryffelsalami….say no more!!!

Min svågers tomatsås är magisk, och till den serverades lammfrikadeller och pasta…. som sagt hann inte ens fota den rätten heller innan vi hade nästan länsat fatenIMG_4957 …

//Anna