Hallon bästa bäret, drottningsylt bästa sylten!

Hallon bästa bäret, drottningsylt bästa sylten!

För femtielfe året i rad har hallonet återigen vunnit första plats som det bästa bäret! I alla fall för mig!

Det är vackert, helt fulländat smakmässigt och relativt lätt att plocka om man nu har ett röjt hallonland utan brännässlor…vi hade både oröjt och massor av brännässlor, men hur mycket  hallon som helst! Ett angenämt problem, men med ”rymddräkt” på så gick det galant! Och inte att förglömma ett skärp kring midjan som man fäster hinken i så man har båda händerna fria! Fort ska det gå, för här ska ätas färskt och kokas sylt! Ja en drygt 30 liter har nog plockats.

En liten tur ut i skogen måste man ju också göra denna sommar, då blåbären varit fantastiskt fina och många också, men jag vägrar rensa efteråt utan gör detta direkt i skogen så då är bärplockaren inget för mig, utan handplockning är det som gäller, men det går långsamt… Jag tänker på Putte i blåbärsskogen, är det något djur som smygtittar på mig, älgjakten, hur gör björnarna när de äter bär, de har ju inte direkt mina händer som kan ”finlira” bort alla blad och småskräp….och oj en fästing som sakta skrider över handen…blä…. Ja ja det blev några liter blåbär för mig i år, så jag får vara nöjd även om det gick långsamt vid plockningen. Andas skogsluft är som balsam för själen.

Fullt i frysen, ett i-landsproblem, men det får fart på att inte bara stoppa in alla bär och stänga dörren, så förutom de bär som avnjutes färska stoppas de nyplockade in i frysen för framtida syltkokning, smoothies, kakor och desserter av olika slag. Har faktiskt lyckats komma över Tant Bruns blåbärspaj recept (ett mysigt kafé i Sigtuna), återkommer med det vid tillfälle!

IMG_5284Jag hade som sagt en lyckat bärskörd, så vän av ordning som jag är, tog jag först ut de äldsta bären ur frysen, ja jag hade kvar bär…men nu blev det gigantiskt hallonsyltkok och favoriten drottningsylt, blåbär och hallon blandat, den bästa sylten man kan få! Får barndomsminnen, så även en del tunnpannkakor har inmundigats med drottningsylt och grädde…helt ljuvligt!

Jag köper syltsocker och använder till min syltkokning, på förpackningen står bra beskrivning och jag gör den mindre söta sylten!

//Anna