Håll-käften-pasta!

Håll-käften-pasta!

Jag tycker att jag är ganska öppen för nya saker, men jag ska erkänna att jag aldrig provat några andra svampställen än de som funnits på min mammas uppväxtställe! Hon växte upp på en bondgård med tillhörande skog i ägorna. Gården och skogen har vi fortfarande kvar i familjen, men morfar och mormor är tyvärr uppe i himlen…  Men hallå, det finns ju knappt någon svamp i den skogen, men ändå fortsätter vi gå dit och plockar ibland en knapp näve, möjligtvis kan man få ihop till två svampmackor.

Jag har genom åren, trots att jag är kock och är ändå rätt svampkunnig, trott att ”jaha” såhär är det för alla… Jag minns dock ett år då vi fick hur mycket som helst…ja i våra ögon mätt… Tills jag träffade på de där entusiasterna, som bara går ut i skogen och kommer hem med papperskassar fulla med svamp! Hade en kock när jag jobbade som köksmästare på Krägga Herrgård, som fullkomligt bara plockade gigantiska mängder, som jag köpte av honom till vår matlagning. Jag måste säga jag avundas dem som lyckas med detta, jag fattar inte, jag är ju natur- och skogsmänniska, jagar, plockar bär och  promenerar i skogen, men svampen är fortfarande ett område jag vill utforska mera! Jag blir ständigt påmind, imponerad och lite avundsjuk på dessa entusiaster till svampplockare, jag bor ju dessutom på landet, har nära till skogen, och mina grannar har nyss berättat om hur mycket svamp de redan plockat här i mitt närområde!!!

Förstå, så nära, men ändå så långt ifrån!!!

Ja , ja jag kom över lite gulkantareller, så jag gjorde det jag är bäst på, lagade en enkel och krämigt god svamppasta, en sådan där man bara helt håller käften medans man äter upp den!

Svamp (ex kantareller), lök, ev lite svampbuljongtärning, smör, vitt vin/sherry/Cognac, grädde, persilja.

Fräs svampen, tillsätt smör, och finhackad lök, fräs en stund, häll över lite vin och ev buljongtärning, låt koka ihop, tillsätt grädden, koka till krämig konsistens, salta. Finhacka bladpersilja och rör i innan servering. Servera med pasta och ny riven lagrad ost!

IMG_5465 //Anna